Etichete

, , , , , , , , ,

Roşia Montană a atras de-a lungul timpului numeroase seminții: românilor li s-au alăturat germani, maghiari, austrieci, italieni şi mulţi alţii. Fiecare comunitate, venită cu propriile obiceiuri şi credințe, a contribuit la patrimoniul excepţional rămas spre păstrare și prețuire generațiilor viitoare. În afara galeriilor romane și a monumentelor naturale, o vizită la Roșia Montană trebuie să includă cele cinci biserici monument istoric din secolele XVIII-XIX.

Bisericile din Rosia Montana

Ce moment poate fi mai potrivit pentru a le vizita decât Seara de Înviere într-un an în care Paștele Ortodox și cel Catolic sunt sărbătorite împreună? După asfințitul soarelui, vă dăm întâlnire în Piața Veche. Pornim către biserica romano-catolică, unde cunoaștem obiceiul Străjilor, localnici în costume tradiționale, ce stau de veghe la mormântul lui Isus Hristos. Continuăm cu biserica unitariană, iar puțin mai jos urmează cea reformată.

Mai departe, ne îndreptăm spre Piața Nouă, în apropierea căreia se află bisericile greco-catolică, cu cea mai înaltă turlă din Munții Apuseni, și ortodoxă, unde ne oprim la Slujba de Înviere. După încheierea ei, participăm la Pușcatul de Paști.

Așadar, vă chemăm pe 19 aprilie la sărbătoarea Sfintelor Paști în atmosfera specifică Roșiei Montane!