Roşia Montană a fost cunoscută în perioada de maximă înflorire mai mult ca un târg decât ca un simplu sat. Aceasta se vede  în arhitectură, care este la jumătate de drum între urbanizare şi mediul rural. Clădirile sunt o îmbinare între o arhitectură de la sat, a meşterilor ce construiau case în jur pentru cei din munţi, şi elemente de decoraţie preluate din arhitectura cultă. Preluările sunt ecouri a ce văzuseră la Cluj sau în alte orașe, reprodusă într-o manieră simplifiată, transformată aşa cum au înţeles-o la nivel popular.

Galeriile Romane însumează şapte kilometri din total şi sunt unice în lume prin lungime şi gradul de păstrare. Un fragment de câteva sute de metri este vizitabil în cadrul Muzeului Mineritului. Acesta a fost deschis în anul 1981 la baza Masivului Orlea, monument de patrimoniu protejat prin lege, dar care se află pe lista munţilor pe care Gold Corporation vrea să îi exploateze.

Şapte biserici istorice se ridică pe cuprinsul Roşiei Montane, mărturie a credinţei şi tradiţiei din alte vremuri păstrate în zonă. Ele au fost clădite de confesiunile diverse ale localităţii, ce au ştiut să locuiască în bună înţelegere timp de secole.

De asemenea, poți admira și una dintre cele trei rezervaţii de pe teritoriul comunei, Avenul din Hoanca UrzicaruluiPiatra Corbului şi Piatra Despicată, dar și un peisaj pe care omul a știut să îl modeleze fără a-l afecta. Pe dealurile din jurul localității te așteaptă tăuri, pășuni, intrări în galerii sau poteci care sunt parte integrată a unui ecosistem unic.

Poți descoperi singur farmecul Roșiei Montane sau poți afla mai multe informații de la unul dintre ghizii locali care te poate însoți în plimbările tale și ale prietenilor tăi:

Andrei Gruber. Telefon: 0752555608

Adriana Golgoț. Telefon: 0742212893 

Claudia Bereczky. Telefon: 0740899578

Foto: Călin Capros

Te rugăm, intră aici pentru întrebări sau discuţii cu ceilalţi participanţi.

Reclame