Etichete

, , , , , , , , , ,

Vacanţa de Paşte la Roşia Montană se apropie cu paşi repezi şi suntem bucuroşi să anunţăm că toate locurile la pachetul turistic au fost ocupate. Am prezentat cinci medalioane de pe afişul nostru, a venit rândul să îl prezentăm pe ultimul, poate cel mai interesant întrucât se referă la un obicei a cărui origine se pierde în negura vremii: Puşcatul de Paşti.

Puscatul de Pasti la Rosia Montana

Istoria milenară a Roşiei Montane este legată de aurul zonei, ce a fost extras prin activităţi tradiţionale mai bine de 2000 de ani. Această activitate era numită băieşit de la termenul baie folosit în zona Transilvaniei.

Numeroase tradiţii şi superstiţii s-au format în jurul vieţii de băieş: deschiderea şi închiderea şteampurilor, rugăciunea la intrarea în mină, existenţa vâlvelor, balurile pe fundul tăului. De asemenea, comunitatea multiconfesională are două tradiţii ce trec peste diferenţele religioase: defilarea călăreţilor pe la toate bisericile localităţii, când Paştele ortodox şi catolic coincid, şi Puşcatul de Paşti.

Ce vedeţi în fotografia de mai sus e doar un antrenament pentru obiceiul Puşcatului de Paşti la Roşia Montană, surprins anul trecut în ziua din ajun. Se spune că zeci de ţevi vor puşca pe tot parcursul nopţii pentru a apăra comunitatea de spiritele rele. Vom participa alături de roşieni pe 4 spre 5 mai 2013, în Noaptea de Înviere.

Fotografie realizată de Sebastian Florian

Reclame