Etichete

, , , , , , , , ,

Roşia Montană a atras de-a lungul timpului numeroase seminţii: românilor li s-au alăturat germani, maghiari, italieni, evrei şi mulţi alţii. Fiecare comunitate a venit cu propriile obiceiuri şi credinte, toate au contribuit la patrimoniul excepţional ce ne-a rămas moştenire. Cinci biserici declarate monument istoric se înalţă în Roşia Montană: ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică, unitariană şi reformată.

Biserica Romano-Catolica din satul Rosia Montana

Fotografia prezentată înfăţisează Biserica Romano-Catolică. Ea a fost zidită în secolul XVIII şi reconstruită în 1866. Este amplasată pe dealul ce domină Piaţa Veche şi formează un grup unitar cu Biserica Unitariană şi cea Reformată. Printre valorile mobiliare deţinute de această biserică este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, considerată a fi un dar al împărătesei Maria Terezia. Biserica este înconjurată de cimitir, care păstrează însemne şi construcţii funerare datate la mijlocul secolului XIX, aparţinând unor familii importante din Roşia Montană, de confesiuni şi etnii diferite, reflectând situaţia istorică specială a unei localităţi aculturate.

Biserica Ortodoxă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, amplasată în cartierul Orlea, a fost construită în anul 1781, fiind ctitoria lui Mihail Gritta, personalitate locală importantă. Uşile împărăteşti sunt datate în 1780 şi reprezintă sunt cel mai important element mobiliar.

Biserica Greco-Catolică, denumită Pogorârea Sfântului Duh, este amplasată tot în cartierul Orlea, în zona de sud a satului Roşia Montană. A fost ridicată la 1741, iar numele ei este legat de personalitatea protopopului greco-catolic Simeon Balint, tribun în oastea lui Avram Iancu şi prefect în timpul Revoluţiei de la 1848. Turnul ei este cel mai înalt din Munţii Apuseni.

Veti afla mai multe despre lăcaşurile de cult din Roşia Montană pe 4 mai, de la ora 22, în cadrul Turului Bisericilor.

Fotografie realizată de Sebastian Florian, text adaptat de pe RosiaMontana.ro