Etichete

, , , , , , ,

Afişul Vacanţei de Paşte este pentru noi mai mult decât o machetă. El cuprinde şase medalioane cu simboluri şi activităţi reprezentative ale Roşiei Montane. Începând de azi, prezentăm câte unul la începutul fiecărei săptămâni. Debutăm cu primul medalion, intrarea spre Galeriile Romane.

Intrarea in Galeriile Romane din Masivul Orlea - Muzeul Mineritului din Rosia Montana

Peste 100 de kilometri de galerii realizate prin metode miniere tradiţionale se găsesc în subsolul Roşiei Montane, formând un labirint mai vechi ca istoria poporului român. Sistemul de lucrări este atât de complex încât lungimea exactă nu e cunoscută nici în prezent.

Galeriile Romane însumează şapte kilometri din total şi sunt unice în lume prin lungime şi gradul de păstrare. Ele reprezintă un atu al introducerii Roşiei Montane în UNESCO. Un fragment de câteva sute de metri este vizitabil în cadrul Muzeului Mineritului. Acesta a fost deschis la începutul anilor 1970 la baza Masivului Orlea, monument de patrimoniu protejat prin lege, dar care se află pe lista munţilor pe care Gold Corporation vrea să îi exploateze.

Fotografia prezentată oferă imaginea de intrare în secţiunea subterană a Muzeului Mineritului. Mai departe prin tunel ajungeţi la Galeriile Romane. O puteţi face pe 2 mai, de la ora 11, în cadrul Turului Istoric. El va cuprinde Galeriile Romane, Muzeul Mineritului, Cariera de suprafaţă Cetate, Sfinxul Roşiei Montane, monumentele naturale Piatra Despicata şi Piatra Corbului.

Fotografie realizată de Lorin Niculae